Demari-kynästä: Sote-lautakunnan kuulumisia

Demarikynästä

Tiistaina pidettiin vuoden viimeinen lautakunnan kokous. Asialistalla ei ollut valtavasti kohtia, mutta aiheiden tärkeydestä johtuen niiden käsittely vei jälleen ripeät kolme tuntia.

Aluksi puhuttiin talouden tunnusluvuista. Kuluva vuosi on mennyt pääpiirteittäin budjetin raameissa, mikä on luonnollisesti hyvä asia. Ensi vuodelle on sotepuolellekin kaupungin yleisen linjan mukaan luvassa hieman tiukempia aikoja, kyse ei onneksi kuitenkaan ole dramaattisista suuruusluokista.

Illan pääteema oli Peltosaaren kotihoidon kilpailutus. Aluehan on parhaillaan yksityisen tahon hoidossa, ja johtuen kansallisista kilpailutusrajoista oli nyt tehtävä päätös siitä miten jatkossa toimitaan. Kotipalvelun järjestäminen on ollut jo pitkään kaupungille hankalaluuksia tuottava asia, mutta johtuen Peltosaaren ulkoistuksesta on omaa toimintaa saatu lisääntyneiden resurssien takia kehitettyä. Tätä linjaa haluttiin jatkaa, joten lautakunta päätti yksimielisesti kilpailuttaa Peltosaaren alueen kotihoidon määräajaksi. (2v+optiot)

Toinen tärkeä kysymys oli esitys koko kaupungin yöhoidon kilpailuttamisesta. Kyseinen toimi on johtuen pienestä työntekijämäärästä altis häiriöille esimerkiksi sairaspoissaolojen vuoksi.
Lautakunta kuitenkin katsoi ettei tässä kohtaa ole vielä kylliksi selvitetty, voisiko yöhoidon työntekijöiden ”reserviä” järjestää myös kaupungin sisäisen työvoiman liikkumisen kautta, joten yöhoitoa ei lautakunnan yksimielisellä päätöksellä toistaiseksi kilpailuteta. Asiaan kuitenkin palataan jos näyttää ettei työtä saada mitenkään järkevästi omin voimin organisoitua.

Ensimmäinen puolivuotinen on nyt uutena lautakuntalaisena takana, tehtävä on ollut juuri niin mielenkiintoinen ja haastava kuin osasin etukäteen olettaakin. Tästä on hyvä jatkaa ensi vuonna.


Teksti: Riihimäen sosiaali- ja terveyslautakunnan varapuheenjohtaja Ari Ruottinen (sd)