Demariteltalla riitti juttua Rakas Riksu -päivänä

Ajankohtaista

Asematapahtuman tilalle viime vuonna luotua Rakas Riksu -päivää vietettiin sunnuntaina 8.9.2019. Tapahtuma juhlistaa riihimäkeläisyyttä, riihimäkeläisiä perinteitä ja kulttuuria, ja se sijoittuu 11.9. vietettävän Riihimäki-päivän läheisyyteen.

Kun liikkeellä ollaan teemalla mitä sinulla on sydämellä?, niin puheenaiheena voi olla ihan mitä vaan. Ja olikin.

Jere Mattilaa jututettiin paljon osallistavasta budjetoinnista, josta hän aikanaan teki valtuustoaloitteen: ”Tultiin sanomaan, että hyvä, että teit aloitteen. Tästä on tullut hyvää palautetta.” Ensi vuonna osallistavaa budjettirahaa on Riihimäellä jo käytettävissä.

Miia Nahkuri kertoi, että esimerkiksi keskustan kehittäminen ja asemanseutu kiinnostaa ihmisiä: ”Ihmiset ovat olleet tosi tyytyväisiä ja sanovat, että on ollut hienoa kun on päässyt kertomaan oman mielipiteensä näihin.”

Demarinuorten aktiivi Jasmine Kaaya kertoi puhuneensa paljon eläkkeistä, niiden nostamisesta ja siitä miten eläkeläisten asemaa pitäisi parannella. ”Hyvänä pidettiin sitä, että nyt on tullut edes jotain apua pieniin eläkkeisiin, kun kaikki kallistuu ja elämisen kustannukset yleensä nousevat.”

Eläkkeensaajien toimeentulosta tuli myös Johannes Koskiselle useampia kysymyksiä. ”Lisäksi on keskusteltu hoitomaksuista ja vanhustenhoidon tilanteesta yleensä” ja sanoipa Johannes jutelleensa useammankin kerran myös Riihimäen seudun terveydenhuollon tulevaisuudesta.

Tarja Filatov kertoi ihmisten nostaneen esille erityisesti koulutuksen. Kun budjettiriihtä ei ole vielä ollut, niin paljon toivottiin, että koulutuslupaus toteutuisi. Eli ne resurssit mitä koulutukseen luvattiin, olisi tärkeää saada nyt tähän ensimmäiseen hallituksen budjettiin. Eikä vasta myöhemmin. ”Valtiovarainministeriön virkakoneistohan oli ajatellut, että ne jaksotetaan. Ja valtiovarainministeri Lintilän (kesk) esityksessä se oli niin, että kaikki korkeakouluille suunnattu raha ei nyt tulisikaan.” Toisena teemana esiin nousi nuorten syrjäytyminen, josta puhuivat sekä nuoremmat että vanhemmat ihmiset ja kolmantena teeman ylipäätään syrjäytymisen ehkäisy ja köyhyyspolitiikka.

Filatovin mielestä oli kiva kuulla myös sellaista viestiä, että näyttää paremmalta ja moneen asiaan on tulossa muutosta: ”Ajattelin, että kun kaikki mitä me ollaan vaaleissa luvattu, ei tietenkään toteudu täydellisesti, olisi tullut enemmän kritiikkiä. Mutta ei tullut, ihmiset ovat olleet hyvällä mielellä.” Tätä mieltä olivat myös muut demariteltalla päivystäneet.

Demariteltan keskusteluissa puhuttiin myös Räätykänmäestä, tiestön kunnosta, Rity-talon kaava-asiasta, Peltosaaren koulusta, päiväkodista, kaupungin liikennejärjestelyistä, Riihikodista, koululaitoksesta, nuorten mediakasvatuksesta, Postin johtajien ylisuurista palkkioista ja työntekijöiden palkanalennuksista, opiskelijoiden lainanottokyvystä, valtionhallinnon muutoksista, lääkkeiden saatavuudesta, velkakierteestä, liikuntapaikkojen kunnosta ja harrastusten kalleudesta – ja monista muista asioista mitä ihmisillä oli sydämillään.

Jutustelun lomassa teltalla arvuuteltiin ruusunmarjojen lukumäärää (oikea vastaus: 183 kpl), maisteltiin Reilun Kaupan sydän-tikkareita ja otettiin tuoreinta Demokraatti-lehteä iltalukemiseksi.

Kiitos kaikille Demariteltalla vierailleille keskusteluista ja rakentavasta palautteesta – viestinne viedään eteenpäin, niin kuin aina!


Demariteltalla ihmisiä jututtamassa olivat paikallisten Demari-luottamushenkilöiden ja Demarinuorten lisäksi SDP:n kansanedustajat Tarja Filatov ja Johannes Koskinen.