Joukko-oppia

Demarikynästä

1960-luvun loppupuolella yritettiin matemaattisin menetelmin havainnollistaa käytänteitä. Valtuustoryhmän kokousta on selkeätä kuvata tuolla saksalaisen matemaatikon Georg Cantorin kehittämällä menetelmällä. Matemaatikko eli 1800-luvun loppupuolella, mutta opit pätevät yhä.

On vain ymmärrettävä, että kaikki demarit ovat alkioita, jotka kuuluvat samaan valtuustoryhmään ja ovat samaa mieltä asioista ja kuuluvat pääjoukkoon. Tässä ryhmässä on kuitenkin alkioita, jotka muodostavat oman ryhmänsä, siis esimerkiksi ne alkiot, jotka kuuluvat hallitukseen. Tämä diskreetti joukko ei välttämättä ole samaa mieltä kuin perusjoukko eli kaikki demarit vaan sen alkiot voivat muodostaa myös tyhjän joukon.
Tyhjä joukko on sinällään mielenkiintoinen. Nimestään huolimatta se ei ole tyhjä, vaan sen alkiot saattavat kuulua pääjoukkoon muulla kuin aatteensa perusteella.

Asiaa helpottaa ns. komplementtijoukko eli ne, jotka eivät kuulu hallitukseen. Näilläkin alkioilla voi olla mielipide ryhmässä, mutta useimmin kuitenkin kuuluvat osajoukkona tyhjään joukkoon.

70-luvun alkupuoliskolla neljänä päivänä viikossa iltapäivisin tuli televisiosta Koulu-TV. Katsojille havainnollistettiin joukko-opin perusteita erilaisin värein, ympyröin ja esinein. Harvemmin käytettiin demareita esimerkkinä, mutta Korkeasaaren eläimet olivat usein havaintomateriaalina.
Kahlitut elukat eivät aina ole kaukana demarialkioista. Huutaa ja karjua saa, mutta vain pääjoukon sisällä ja vain osajoukkoa vastaan ja valmiina siirrettäväksi tyhjän joukon alkioksi.

Joukkoerotus on joukko-oppiin liittyvä termi, joka tarkoittaa tietyn joukon alkioiden poistamista toisesta joukosta. Tähän ei ryhmäkokouksessa menty.

Keskuskeittiökysymyksessä alkio Vilkman kuvasi pääjoukolle tilanteen siten kun se hallituksessa on. On huomattava, että hallitus muodostaa toisen joukon, joka leikkaa meidän pääjoukon. Tässä leikkauksessa meidän pääjoukosta kuuluu vain osajoukko.

Valtuuston kokous on uusi joukko, johon pääjoukkomme kuuluu. Alkio Kari Laakoli, joka ei kuulu mihinkään joukkoon olematta kuitenkaan tyhjä, kertoi tulevan tilinpäätöksen olevan 5,6 miljoona voitollinen.
Tämä tulos ei kuitenkaan kuulu edellisvuosien eikä tulevan vuosienkaan joukkoon vaan on erillinen kummajainen tulosalkioiden joukossa.

Kaupungin tilatyöryhmä kuuluu osana suurta joukkoa, josta tämä erotusjoukon alkiot koostuvat. Se on kuitenkin osajoukkona niille kiinteistöille joita kaupunki omistaa. Ulkopuolisen joukon alkio Portin kannatti Uramon kouluun Valtakunnansalia.

Joukko-oppi soveltuu parhaiten talousarvioihin ja tilinpäätöksiin. Opin perustana on numeroiden korvaaminen alkioilla ja yhteenlasku unioneilla. Tässäkin nykyinen digiaika toistaa koulunkäynnin 70-lukua. Oppilaat osaavat mutta kotona vanhemmat ei.

Miia muistutti, että kolmas sektori on yhä meillä tyhjä joukko. Muutenkin kokous eteni odotetusti ja ripeään tahtiin. Matemaattinen malli toimii joustavasti, ketterästi ja sovellettavissa etenkin nopeisiin ratkaisuihin.


2.10.2017 pidetyssä Riihimäen kaupunginvaltuuston kokouksessa ja sitä edeltävässä demariryhmässä matematiikan avukseen otti valtuutettu Hannu Nokkala (sd)