SDP:n Kansalaispäivänä maistuivat letut ja jutut

Ajankohtaista

Riihimäen Demarit järjestivät perinteiset lettukestit Graniitilla lauantaina 13.10.2018. Tänä vuonna SDP:n Kansalaispäivä osui sopivasti samaan ajankohtaan aina lokakuussa järjestettävän politiikan viikon lettukestien kanssa. ”Järjestämme lettukestejä eri teemojen ympärille muutamia kertoja vuodessa. Lettujen kypsymistä odotellessa on aikaa jutella teltalle kiireettä pysähtyvien ihmisten kanssa ihan eri tavalla kuin vaikka markkinatapahtumissa, mikä on myös Kansalaispäivän tarkoitus”, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Kaisu Kotirinta.

Kansalaispäivän pääteema oli tehdä tutuksi Kansalaispaneelia, jonka kautta ihmiset pääsevät kertomaan mielipiteensä erilaisiin ajankohtaisiin kysymyksiin. SDP hyödyntää paneelin kautta saatuja tuloksia kantojensa muodostamisessa ja raportoi kyselyiden tulokset eteenpäin puoluejohdolle, työryhmille ja kansanedustajille.  Tähän mennessä tuloksia on jo hyödynnetty esimerkiksi ohjelmatyössä sekä puolueen eri työryhmissä, jopa eduskunnan kyselytunnin pohjustamiseen.

Kansalaispaneelin hengessä demariteltalla viivähtäneiltä kysyttiin ”Mitä sinulla on sydämellä?”. Mieltä askarruttavia asioita pääsi puimaan kaupungin luottamushenkilöiden ja kansanedustajien kanssa. Palautetta sai jättää myös kyselytauluun ja -lomakkeelle, joille kertyikin kymmeniä terveisiä vietäväksi sekä kaupungin päätöksen tekoon että puolueen toimintaan.

Esillä olleista aiheista mieltä askarruttivat eniten sosiaali- ja terveydenhuoltoon liittyvät kysymykset. Sote-lainsäädännön käsittelyyn liittyvät ihmettelyt olivat luku sinänsä, mutta konkreettista palautetta saatiin myös oman terveyskeskuksen ja sairaalan toiminnasta asiakasmaksuista lääkäriaikojen saatavuuteen.

Kaupungin kehittämistoimiin oltiin sekä tyytyväisiä että tyytymättömiä. Erityisesti toivottiin, että kaupunginosia tulisi kehittää tasapuolisesti eikä keskittyä pelkästään aseman seutuun. Olemassa olevista alueista pitäisi pitää huolta ja säilyttää luontoelementtejä myös keskusta-alueella.

Puolueen suuntaan lähetettiin terveisiä muun muassa eläkeläisistä huolehtimisesta. Viime päivien uutisoinnista johtuen työntekijöiden lakko-oikeutta halutaan myös puolustettavan tomerasti: ”Vaikka lakossa oleminen kirpaisee tilapäisesti työntekijän kukkaroa, pitää olla joku keino, millä alakynnessä oleva voi puolustaa oikeuksiaan, kun keskusteluyhteys on menetetty”.

Muun jutustelun ohessa letunpaistajilta kyseltiin ahkerasti, montako lettua kukin on jo tänään kääntänyt. Yli kymmenen vuoden kokemuksella demareiden lettutiimi tietää, että kun ämpäriin laittaa x-määrän taikinaa, sillä saa kahdessa tunnissa noin 100 suuta makeaksi. Ja kun ämpäreitä, lettupannuja ja paistajia on rinnakkain kolme, päästään arviolta 300:een lettuun. Säätila voi joskus hieman hidastaa tahtia, esimerkiksi silloin, kun tuuli heittää pyryttävää lunta pannun toiselle reunalle…

Kiitos kaikille Kansalaispäivään osallistuneille – viestinne viedään eteenpäin, niin kuin aina!


Me haluamme tietää, mitä mieltä sinä olet. Lataa sovellus mobiililaitteeseesi sovelluskaupasta tai käytä netissä osoitteessa sdp.kansalaispaneeli.fi, kerro mielipiteesi ja vaikuta!