Historiasta poimittua, osa IV

Riihimäen Sosialidemokraatit ry:n historia

Riihimäen Sosialidemokraatit ry vuonna 2013

Yhdistys aloitti juhlavuoden edellisvuosien tapaan mutta monellakin tapaa uudistuneena.

Puheenjohtajana aloitti Kaisu Kotirinta. Hän on yhdistyksen kaikkien aikojen nuorin puheenjohtaja, 38-vuotias, ja yhdistyksen historiassa ensimmäinen nainen puheenjohtajana. Jäsenenä hän on ehtinyt olla yhdistyksessä jo 21 vuotta. Myös varapuheenjohtaja on uusi, varapuheenjohtajana toimii Tommi Räty.

Yhdistyksen johtokunta uudistui ja nuorentui. Sihteerinä on jo pari vuotta tehtävää hoitanut Miia Nahkuri ja yhtenä johtokunnan jäsenenä yhdistyksen nuorin jäsen Eetu Mattila. Vanhemmista, edellisen johtokunnan jäsenistä johtokuntaan jäi muutamia ikään kuin isähahmoiksi ja auttamaan tehtävien hoidossa.

Johtokunnan johdolla suunnitellaan uutta toimintakulttuuria, jotta pystytään tekemään toiminnasta kaikkia kaupunkilaisia kiinnostavaa.

Entisistä tapahtumista on edelleen mukana keväällä osallistuminen vappujuhlan järjestelyihin, syksyllä politiikan viikon lettukestit ja joulukuussa yhdessä seurakunnan kanssa järjestetään Kauneimmat joululaulut -tilaisuus.

Jaostoina yhdistyksellä on edelleen Riihimäen Työväenyhdistyksen Soittokunta, Riihimäen Nuoret Kotkat, naisjaosto ja nuorisojaosto. Johtokunnan kanssa yhdessä kokoontuu kunnallisasiainjaosto.

Jäsenkokouksia järjestetään kuukausittain ja koulutus- ja muita tilaisuuksia tarpeen mukaan. Tiedottamista omien www-sivujen avulla jatketaan ja kehitetään, samoin osallistumista sosiaaliseen mediaan.

Lopuksi

Sosialismi tuli 1900-luvun alussa Riihimäelle jolloin paikkakunta oli alle tuhannen asukkaan kylä. Riihimäen työväenyhdistys levitti uutta aatetta paikkakunnalle ja kokosi rakennuttamalleen talolle paikkakunnan muut työväenjärjestöt ja toimi niiden yhdyssiteenä. Pienestä maalaiskylästä kasvoi toisen maailmansodan syttymiseen mennessä yli 10.000 asukkaan kauppala, jossa sosialidemokraateilla oli vahva asema.

Kehitys on sen jälkeenkin ollut nopeaa. Kun vuonna 1963 juhlittiin yhdistyksen 60-vuotista taivalta ja uuden talon valmistumista, Riihimäki oli yli 20.000 asukkaan kaupunki. Nyt kun 110-vuotista taivalta juhlitaan lähes 30.000 asukkaan kaupungissa, Riihimäen Sosialidemokraatit ry on edellisten vuosikymmenien tapaan merkittävä tekijä Riihimäen talousalueen yhteiskunnallisessa, sosiaalisessa ja taloudellisessa rakentamistyössä.

Myös Riihimäen Sosialidemokraattien toimitalo, Rity-talo, on edelleen näkyvä osa Riihimäen keskustaa. Se on Riihimäen Sosialidemokraattien, mutta myös monen muun järjestön toiminnan keskus.

rity_110_b

—–

Riihimäen Työväenyhdistys – Riihimäen Sosialidemokraatit ry 1903 – 2013

Koonnut Pentti Auvinen

Lähteet:
Hannu Tapiola, Riihimäen Työväenyhdistys 1903-1963
Aimo Vallin, Hajatietoja Rity-talon eri vaiheista
Riihimäen Työväenyhdistys ry toimintakertomukset
Riihimäen Sosialidemokraatit RITY ry toimintakertomukset
Riihimäen Sosialidemokraatit ry toimintakertomukset
Pentti Auvinen, omat muistiinpanot ja muistitieto

Valokuvien lähteet:
Työväentalomuseon valokuva-arkisto
Riihimäen Sosialidemokraatit ry valokuvakokoelma
Pentti Auvisen valokuvakokoelma