Kalmu – menetetty mahdollisuus?

Demarikynästä

Kasvavan ja menestyvän kaupungin tunnusmerkkejä ovat kunnossa oleva talous, toimiva palvelutarjonta ja onnistunut maapolitiikka. Riihimäen kaupungissa on päätetty, että kaavoitamme pääasiassa kaupungin omistamalle maalle. Tällä päätöksellä olemme turvanneet kansalaisille kohtuuhintaiset asuintontit jo kymmeniä vuosia, mutta se on edellyttänyt riittävän raakamaavarannon omistamista.

Lähivuosina kaupungin omistama asuinkäyttöön tarkoitettu tonttimaa loppuu. Kasvusuuntavertailun tuloksena kaupunginvaltuusto on päättänyt kaupungin ensisijaiseksi kasvusuunnaksi Kalmun alueen. Nämä tuntuvat oikeistolta unohtuneen, koska viime maanantaisessa (29.4.) kaupunginhallituksen kokouksessa kokoomusvetoinen oikeisto kaatoi kokoukselle tehdyn Kalmun lunastusesityksen äänin 5 – 4.

Kalmun vireillä olevasta osayleiskaavasta on valitettu ja myös Kalmun lunastuspäätöksestä olisi saatettu valittaa. Oletettavasti tähän valitusrumbaan olisi kulunut vähintään kolme vuotta. Todennäköisesti myös asemakaavasta olisi aikanaan valitettu.

Me sosialidemokraatit emme halua, että muutaman vuoden kuluttua kaupungillamme ei ole tarjota tonttimaata.

Myönteisellä päätöksellä tonttimaan hankinta olisi saatu etenemään nopeampaan tahtiin, sillä lunastuspäätös olisi varmasti lisännyt vapaaehtoisia, neuvottelemalla syntyneitä maakauppoja. Kauppoja, joita myös oikeisto on halunnut. Nyt tehdyllä kielteisellä, poliittisella ja lyhytnäköisellä päätöksellä tehtiin kaupunkimme kehitykselle karhunpalvelus. Laitammeko rajat kiinni? Sanommeko, että älkää tulko tänne? Emme ymmärrä, mihin oikeisto on päätöksellään pyrkimässä.

Riihimäen kaupunki on jo aiemmin neuvottelemalla hankkinut maata Kalmusta, tehnyt asiassa ennakkovalmisteluja ja käynnistänyt osayleiskaavan laatimisen. Rahaa Kalmuun on sijoitettu yli 2 milj. euroa. Näillä asioilla ei tunnu oikeiston mielestä olevan mitään merkitystä.

Kaisu Kotirinta
Riihimäen Sosialidemokraatit ry:n pj.

Jarmo Levänen
Riihimäen sosialidemokraattisen valtuustoryhmän pj.

Julkaistu Aamupostin ”Lukijalta” -palstalla