Kuntavaalit siirretään kesäkuulle

Ajankohtaista,Etusivu,Kuntavaalit 2021

Hallitus esittää eduskunnalle, että kuntavaalit siirretään pidettäväksi sunnuntaina 13.6.2021. Taustalla on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilannekuva, jonka mukaan huhtikuun vaalien terveysturvallisuus voi vaarantua.

Riihimäen Sosialidemokraattien puheenjohtaja Kaisu Kotirinta pitää ratkaisua terveysturvallisuuden kannalta hyvänä: “Riihimäen seudun terveyskeskus tiedotti kuluvalla viikolla epidemiatilanteen olevan parhaillaankin Riihimäen seudulla vakava ja kehottaa kuntalaisia välttämään ylimääräisiä kontakteja kunnes tautitapaukset kääntyvät laskuun. Tämä viesti on otettava vakavasti.”

Vaalityötä tehdään tilanteesta huolimatta positiivisella otteella kuten ennenkin, eikä vaalien siirto juurikaan vaikuta kampanjointiimme.

Vaalikampanjointia muuttunut aikataulu ei vaikeuta. “Vaalityötä tehdään tilanteesta huolimatta positiivisella otteella kuten ennenkin, eikä vaalien siirto juurikaan vaikuta kampanjointiimme. Näissä vaaleissa on jo muutenkin jouduttu asioita miettimään eri tavalla aiempiin vaaleihin verrattuna”, Kotirinta kertoo. Lisäaika käytetään ehdokkaiden perehdyttämiseen ja esille tuomiseen sekä tietenkin ehdokasasetteluun.

Kuntavaalien uusi aikataulu

  • vaalipäivä 13.6.
  • ennakkoäänestys kotimaassa 26.5.-8.6. (2 vkoa)
  • äänioikeusrekisterin poimintapäivä pe 23.4.
  • ehdokashakemusten jättöpäivä 4.5.
  • ehdokasasettelu vahvistetaan 14.5.

Vaalien siirtoon liittyvässä ehdotuksessa äänioikeusrekisteri perustetaan ja ehdokasasettelu toteutetaan perinteisessä aikataulussa suhteessa uuteen vaalipäivään. Tällöin 19.4.2021-13.6.2021 välisenä aikana täysi-ikäiseksi tulevat ovat äänioikeutettuja ja vaalikelpoisia. Lainsäädännössä määritellään, että nyt 18.4.2021 kuntavaaleihin suostumuksensa antaneet ehdokkaat ovat ehdolla myös kesäkuussa 2021 toimitettavissa kuntavaaleissa.

Uusi laki ei kuitenkaan ehdi voimaan ennen 9.3.2021, joka on voimassa olevassa vaalilaissa määrätty ehdokaslistojen jättämispäivä kuntavaaleissa. Tästä syystä nyt kerätyt listat jätetään 9.3.2021, ja niitä voi täydentää 4.5.2021 asti.


Riihimäen Sosialidemokraatit ry julkaisee ensimmäisessä vaiheessa jätettävän ehdokasluettelon kokonaisuudessaan 9.3.2021.

Oletko kiinnostunut ryhtymään SDP:n kuntavaaliehdokkaaksi? Jätä meille yhteystietosi, niin otamme sinuun yhteyttä. Klikkaa tästä: Kuntavaalit – Ehdokkaaksi?