Ministerin kanssa iltakahvilla

Demarikynästä,Etusivu

Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri ja SDP:n varapuheenjohtaja Ville Skinnari vieraili Riihimäellä osana SDP:n Ministeri tulee kylään -kiertuetta maanantaina 18.11.2019. SDP:n ministerit kyläilevät hallituskauden aikana kaikissa Suomen 311 kunnassa. 

Ministerin tehtävät sekä Suomessa että ulkomailla pitävät Ville Skinnarin kiireisenä, mutta kuntavierailun yhteydessä hän ehti piipahtaa Feeniks Caféssa Riihimäen Sosialidemokraattien tarjoamilla iltakahveilla. Ville on Riihimäellä tuttu vieras, niin tuttu, että Ville kertoi ministerikollega Aino-Kaisa Pekosen kysyneen onko hän muuttanut paikkakunnalle, kun on aina täällä. Kansalaistapaamisessa hän ei ministeriaikanaan ollut Riihimäellä vielä vieraillut ja nyt tunti vierähtikin nopeasti, koska kiinnostavia aiheita ministerin työkenttään kuuluu valtavasti.

Mistä ollaan tultu ja  mihin ollaan menossa

Aluksi ministeri palasi ajatuksissa alkukesään ja säätytalolle. Vaikka hallituksen muodostaminen näytti julkisuudessa epävarmalta, niin eduskunnasta käsin oli jo aistittavissa, että kyllä hallitus ja yhteinen ohjelma saadaan muodostettua. Hallitusneuvottelut menivätkin yllättävän hyvin siitä huolimatta, miten kaukana mukana olevista viidestä puolueesta jotkut ovat tietyissä asioissa toisistaan. ”Tottakai hallitusohjelmassa on paljon kompromisseja. Ei siellä kukaan saanut, eikä koskaan saa, yksin tahtoaan läpi. Suomi tunnetaan kuitenkin maana, jossa puolueet pystyvät tekemään keskenään yhteistyötä”, Skinnari totesi. Hallitusohjelma on kunnianhimoinen ja tähtää yhdessä löydettyihin ratkaisuihin niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin.

”Se on ihan selvä, että ei me reilussa viidessä kuukaudessa ihan koko suomea ole vielä saatu valmiiksi. Pääviesti teille on, että suunta on oikea.” Suomen hallituksessa on erilaisia arvoja ja erilaisia ihmisiä, joten siellä kuuluu erilaisia puheita. Se on politiikkaa. Nyt on esitetty hallituksen toimesta uusia ratkaisuehdotuksia, mutta kaikki eivät tunnu pitävän siitä, että yritetään muuttaa Suomea ja tehdä uudenlaisia poliittisia ratkaisuja johonkin suuntaan. ”Se, mistä olen huolissani, on yhteistyökyvyn taito. Tämä tällainen haukkuminen, räyhääminen ja muu ikävä some-käyttäytyminen, mitä me ministeritkin saadaan kokea, ei ole kyllä se tapa millä Suomea viedään eteenpäin”, Skinnari sanoo. ”Voidaan valita sekin tie, joka on itse asiassa aika helppo, koska riitelyn osaa kaikki. Mutta niitä ihmisiä ainakin minä haluan ympärilleni, jotka haluavat niitä ratkaisuja ja niille on nyt kysyntää.” Asioita on kuitenkin saatava eteenpäin ja valmiiksi.

”Jos voin kertoa tässä tällaisen puolikevennyksen, niin kun viime kaudellakin matkustin Yhdysvaltoihin silloisen silloisen kokoomuslaisen oikeusministeri Antti Häkkäsen kanssa, niin amerikkalaiset kysyivät minulta, miten republikaani ja demokraatti voivat yhdessä matkustaa, ettekö te ole kilpailijoita? Sanoin, että ollaan me, mutta Suomessa me ollaan totuttu tekemään asioita yhdessä. Heitimme Häkkäsen kanssa vielä vähän vettä kiukaalle ja kerrottiin, että niin, me nukutaankin samassa huoneessa. Miettivät siellä USA:n kongressissa, että on toi ihme maa kyllä. Hehän ei mahdu edes samaan tilaan.” Tämän ministeri totesi kuvastavan suomalaisuutta ja Suomen vahvuutta kansainvälisesti. ”Ei se ole sattumaa, että meitä arvostetaan maailmalla. Ei ole sattumaa että meidän maan presidentti on isossa roolissa, paljon isommassa kuin meidän maan koko ehkä antaisi ymmärtää. Ei se ole sattumaa, että meitä kysytään tapaamispaikaksi suurvaltojen välillä. Siinä on jotain suomalaista. Ehkä siinä on sitä, että me on totuttu kuitenkin tässä idän ja lännen välissä olemaan, me on totuttu olemaan tilanteessa, missä meidän pitää löytää ratkaisuja.”

Yhteistyö EU:ssakaan ei ole helppoa, mutta asioita on mahdollista tehdä sopimalla

EU-puheenjohtajuuskausi ei välttämättä tavallisen ihmisen arjessa ole näkynyt, mutta jokaiselle ministerille se on ollut oikea tulikoe. ”Suomi on nyt tällä hetkellä 28:n maan eurooppalainen puheenjohtaja, mikä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että tällä viikolla kun ylihuomenna lähden Brysseliin, niin torstaina minä toimin puheenjohtajana kauppaministereiden kokouksessa”, sanoo Skinnari. Kokouksessa on tietysti panoksena muun muassa kaikki kauppasopimusasiat eli miljardien eurojen kysymykset. Puheenjohtajamaan rooli ei pelkästään ole valmistella kokousta suomalaisen virkamiehistön kanssa Euroopassa ja Brysselissä, vaan kokous on myös vedettävä ja yritettävä saada yhteiset johtopäätökset 28:n maan kesken. Ja sitten kokouksen päätteeksi mentävä kertomaan kansainväliselle lehdistölle mistä ollaan puhuttu ja mitä sovittu. Tammikuun alussa EU-puheenjohtajuus siirtyy Kroatiaan ja sen jälkeen Saksaan. ”Tähän on tietysti pakko sanoa, että nyt kun on reilut viisi kuukautta oltu pääministeripuolueena ja hoidettu samalla EU-puheenjohtajuutta, niin suomalainen lehdistö kirjoittaa, että miksi meidän johdolla Euroopassa ei kaikki asiat ole vielä ratkaistu. Voisin luetella teille aika monta asiaa, mitkä on niin vaikeita, että ei kukaan edes odottanut, että Suomen puolen vuoden puheenjohtajuuskaudella niitä saataisiin ratkottua. Täällä muun muassa puhuttiin aiemmin, että Suomen pitäisi lähteä EU:sta ja jopa erota eurosta. Nyt kun Britannia on polvillaan ja nähdään mitä ongelmia siellä mahdollisesti aiheutuu Brexitistä, ovat nämä puheet laantuneet.”

”Kyllä voin sanoa erilaisissa ulkomaankohteissa käytyäni, että kyllä siellä tulee ikävä suomalaista demokratiaa ja riihimäkeläistä kahvilaa, ihan turvatoimienkin osalta”

Tilaisuudessa ministeriltä kysyttiin, missä kaikkialla ministeri vierailee? Lista on pitkä, mutta muutamia esimerkkejä kuultiin. Edellisellä viikolla ministeri oli Kenian Nairobissa kansainvälisessä väestökokouksessa puhumassa seksuaali- ja lisääntymisterveydestä, tasa-arvosta, naisten ja tyttöjen oikeuksista. ”Meitä oli 55 maata yhdessä, mutta kuinka ollakaan Yhdysvallat jättäytyi pois”, sanoi Skinnari. Kokouspaikalla oli vastamielenosoituksia, joita yhdysvaltalaissäätiö rahoitti. Tämä kuvastaa ministerin mielestä monenkeskeisen maailman haasteita. ”Joulukuussa olen menossa EU:n ulkoasianedustaja Federica Mogherinin lähettämänä Turkkiin, jossa keskustellaan mm. Afganistanista ja varmasti Turkin hyökkäyksestä Syyriaan. Iranin ulkoministeri vieraili täällä ja Afrikka-kysymyksiä, eli miten juurisyihin saataisiin puututtua maahanmuuttokysymyksessä tilapäisratkaisujen sijaan, ratkotaan.” Suomi ja suomalainen ministeri ovat siis monessa mukana.

Ulkoministeriössä toista tuhatta ihmistä tekee, eri puolilla maapalloa, Suomen eteen töitä päivittäin. Ministeriö on ylivoimaisesti suurin. ”Ulkoministeri Pekka Haaviston on erittäin osaava ja asiantunteva. Meillä on toisistamme poikkeavat taustat, joten ehkä täydennämme toisiamme ministeriössä.” Skinnari sanoo olevansa hallituksesta hyvin ylpeä: ”Sitten meillä on minun mielestäni erittäin hyviä ministereitä, jotka ovat vähintäänkin tyydyttävästi onnistuneet selättämään ongelmia heti tässä alkutaipaleella.”

”Haluatte varmaan kysyä minulta, miksi gallupit näyttävät tältä”

Mistä sitten johtuu että SDP:n kannatus on laskenut ja mistä johtuu että sosialidemokraattien kannatus on laskenut myös Ruotsissa? Mistä johtuu Sverigedemokraternan nousu, mistä johtuu Perussuomalaisten nousu, miksi Yhdysvalloissa on sellainen presidentti kuin on. ”Tämä on sellaisen isomman pohdiskelun paikka, minkä takia populistiset liikkeet nousevat. Tähän voisi sanoa, että on aina helppoa kertoa se ongelma, mutta onko heillä siihen ratkaisu. Me yritetään nyt tehdä niitä.” Ei väitetä, että valmista tulee vuodessa. Joihinkin asioihin tarvitaan hallituskausi, joihinkin kaksi tai vielä pidempi aika. ”Ehkä se politiikan oppi, jonka näin toisen polven kansanedustajana ja ministerinä olen saanut, on että me ollaan liikaa kuviteltu, että kaikki tapahtuisi hetkessä. Kauanko meni 70-luvulla että saatiin peruskoulu kuntoon? Aloitettiin Lapista ja pikku hiljaa laajennettiin. Tuli aika hieno tuote muuten, ehkä maailman paras.” Se tehtiin rauhassa. Nykymalli tuntuu olevan se, että kaikki tehdään tässä ja nyt: kaikki pitää muuttaa ja uudistaa kerralla.

”Omasta näkökulmastani kannan huolta siitä että suomalainen teollisuus menestyy, työllisyys kehittyy ja vienti vetää”

Jos Suomea verrataan muihin Euroopan maihin, meillä panostetaan nyt muun muassa koulutukseen, sosiaali- ja terveydenhuoltoon, liikenneyhteyksiin ja niihin eläkkeisiin. Eläkkeisiin tuleva panostus on vielä alhainen, mutta suunta on oikea. Viimeksi tällainen ponnistus on tehty yli kymmenen vuotta sitten.  ”Teidän kanssa taisi olla keväällä puhetta siitä, että kun meidän vaalitavoitteessa lukee, että terveyskeskukseen pitää päästä seitsemässä päivässä. Ruotsissa se seitsemän päivää on ollut voimassa jo kymmenen vuotta. Nyt Stefan Löfvenin hallitus on vielä nopeuttanut sitä eli kolmessa päivässä pitää Ruotsissa päästä terveyskeskukseen. Ja mistä se Ruotsin raha tulee? Ei se ole mikään kamalan vaikea vastaus. Ruotsilla on erittäin monipuolinen vientiteollisuus ja Ruotsi tekee 11 % enemmän vientituloja suhteessa bruttokansantuotteeseen. Siksi Ruotsilla on varaa panostaa voimakkaasti mm. koulutukseen ja sosiaali- ja terveydenhuoltoon.

Suomessa elinkeinorakenne on niin kapea, että melkein yhden käden sormilla on laskettavissa meidän kärkiyritykset. ”Tänään vierailin tänään kahdessa, Koneella ja Konecranesilla. Näitä saisi olla enemmän. Silloin tietysti minun ja hallituksen tehtävä on pyrkiä lisäämään niille mahdollisuuksia. Se ei mikään yksinkertainen asia, mutta se on ainut vaihtoehto pitkällä aikavälillä.” Ja sen takia panostetaan koulutukseen, että kaikki saisivat tutkinnon, edes toisen asteen ammatillisen koulutuksen, koska ilman koulutusta tänä päivänä työelämään pääsy on hankalaa, ellei mahdotonta. Arvovalinnat ovat nyt erilaisia kuin edellisellä hallituksella. ”Nyt on vallalla tämä tällainen pääotsikoiden maailma, jossa haetaan vain repiviä riitoja ja vastakkainasetteluita. Ihmiset odottavat, että ne kysymykset mitä he kysyvät, saavat vastauksen ja niitä me annetaan, konkreettisilla teoilla. Uskon, että kun neljän vuoden päästä katsotaan tulosta, niin meidän valinnat olivat oikeita”, sanoo Skinnari.

Tänä päivänä kaikki liittyy kaikkeen

Ministeri kertoo, että maailmalla kiertäessäkin huomaa, että maailman, Suomen eikä Riihimäen asioita ratkaista sillä, että me korjataan joku yksi asia. Esimerkiksi sote-uudistus ei toteudu hyvin tai jää toteutumatta kokonaan, jos keskitytään vain sote-kenttään. Miksi? Koska sote-uudistus on pitkälti sellainen, että se vaatii myös koulutuksen, työelämän ja elinkeinoelämän uudistusta ja uudelleenajattelua. ”Ei asioita siellä kunnassa, maakunnassa tai sairaanhoitopiirissä ratkaista, vaan se vaatii kaikkien mukanaoloa. Ja tää on ehkä se virhe, mikä meillä Suomessa, ja laajemminkin esimerkiksi EU-tasolla, on tullut: me tehdään asioita sellaisessa omassa siilossa. Tämä on varoitus myös ministereille, että ei saa siiloutua ja katsoa vain sitä omaa toimialaa, vaan pitää nähdä asioita laajemmin. ”Ei työministerikään yksin tee Suomeen 75 %:n työllisyysastetta. Hän tarvitsee siihen ulkoministeriötä, toista elinkeinoministeriä, kaikki kunnat, maakunnat, yritysselämän… Kaiken tuen. Se on niin iso juttu.” Tämän päivän haaste on se, että kaikkialla pystyttäisiin kokonaisvaltaisemmin johtamaan muutosta.

Ahkerasti Riihimäellä vieraileva ministeri kertoi, miten hienoa on nähdä miten vireää täällä on nyt ollut. ”Älkää ymmärtäkö väärin, paljon on ongelmia. Kävimme juuri kaupungin kanssa mm. Aseman seudun asioita läpi ja siihen liittyviä teknisiä kysymyksiä, kuten kuka alueita omistaa ja mihin suuntaan sitä kehitetään. Mutta jos meillä on sellainen positiivinen vire päällä, niin sitä on vaikea myös pysäyttää. Jos katsotaan mitä kaikkea täällä voidaan tehdä Fortumin kanssa ja mitä Valion kanssa, niin mahdollisuuksia on paljon. Kansainväliset pörssiyhtiöt Kone ja Konecranes toimivat tuossa vieressä Hyvinkäällä, eikä niistäkään Riihimäelle ainakaan haittaa ole. Musta on ollut hirveen kiva olla täällä ja kaupunginjohtajankin kanssa juttelin ja myönnän että haasteita on, mutta oikeasti esimerkiksi alhaisesta työttömyysprosentista (7 %) kannattaa olla ylpeä. Päijät-Hämeen puolella ollaan 12 %:ssa, jopa 14:ssä. Jotain täällä on tehty oikein.”

Kaikkiin asioihin kyllä ratkaisut löytyy, jos yhdessä tehdään

”Kaisulle sanon, että ennen kuntavaaleja kun tulen tänne, niin sinä varmasti kysyt teidän porukan puolesta, että onko nämä ja nämä hommat nyt tehty. Ja jos minä vastaan, että ei muuten ole, niin sehän ei ole teidän mielestä hyväksyttävä asia ollenkaan. Meillä on koko maailma auki tässä kunhan vaan uskalletaan katsoa riittävän pitkälle tulevaisuuteen. Sillä tavalla me saadaan nämä hallitusohjelmassa olevat asiat toteutettua”, totesi Skinnari lopuksi. Näinhän se on. Maailmaa voi muuttaa, tarvitaan vain rohkeita ihmisiä.


Ministerien tulevat kuntavierailut löydät täältä. Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministerin työhön pääset tutustumaan Ville Skinnarin kotisivulla.


Teksti: Kaisu Kotirinta. Kuva on luovutettu kuvaajan toimesta Riihimäen Sosialidemokraattien vapaaseen käyttöön.