Työeläkeuudistus ja hallintosääntö kaupunginvaltuustossa

Demarikynästä,Etusivu

Valion ja Ludvigin nimipäivänä 3. lokakuuta Riihimäen kaupunginvaltuuston kokouksen aloituksessa puheenjohtaja Miia Nahkuri (sd) onnitteli ja luovutti kaupungin lahjan 60 vuotta täyttäneelle Juha Peltolalle (ps).

Asialistalla ensimmäisenä oli valtakunnallisesti kaikkia kuntia käsittävän TE25 -uudistuksen asia.

Riihimäki, Janakkala, Hausjärvi ja Loppi tulevat yhdessä vastaamaan 1.1.2025 alkaen julkisten työvoimapalvelujen järjestämisestä valtion sijasta. Yksimielisesti hyväksyttiin vastuukuntasopimus, järjestelmäsuunnitelma ja toimitiloja koskeva ilmoitus. Naapurikunnissa tehdään vastaavat toimet valtuustoissa. Riihimäen kaupunki tulee toimimaan vastuukuntana. Yhteisen toimielimen muodostanee kaupungin elinvoimalautakunnan alainen alueellinen työllisyysjaosto.

Kaupungin hallintosäännön uudistus hyväksyttiin ilman muutosehdotuksia.

Tarkastuslautakunnan arviointikertomuksen 2022 toimenpiteistä käydyissä puheenvuoroissa valtuutettu Kai Heimonen (kok) antoi toimenpiteille arvosanan 9+. Kuukausiraportti tammi-elokuulta 2023 tärkeine sisältöineen hyväksyttiin.

Someturvapalvelussa koulun oppilas tai työntekijä voi kaupallisessa palvelussa ilmoittaa verkossa tapahtuvasta häirinnästä tai kiusaamisesta. Palvelun asiantuntijat antavat oikeudellisia neuvoja ja ohjeita. Lauri Jormanaisen (sd) 6.2.2023 valtuustoaloite Someturvapalvelun käyttöönotosta Riihimäen koululaisille ja koulun työntekijöille oli läpikäynyt kahdesti valmisteluportaan. Toisesta käsittelystä tuli esitys nyt valtuustokokoukseen.

Jormanainen esitteli puheessaan perusteluja, miksi aloite lopulta tuotiin valtuustoon: ”Itselleni keskeisin, asian päätöksentekoon liittyvä viesti oli järjestelmien hallinta opettajien näkökulmasta. Nyt ei ole oikea hetki hankkia käyttöön tätä uutta järjestelmää, vaikka siitä voisikin olla lisäarvoa koululaisille. Ensin pitää saada nykyiset laitteet toimimaan kunnolla. Kerralla ei kannata olla liian montaa asiaa opeteltavana. Muuten mitään ei pystytä hoitamaan niin hyvin, kuin olisi tarkoitus.”

”Nostin asian esille myös hyvinvointialueen tilaisuudessa viime viikolla. Vielä ei ole rakenteilla kokonaisratkaisua, jolla pystyttäisiin tarjoamaan maakunnallisesti jotain someturvan palvelua vastaavaa. Asiaan on luvattu kuitenkin perehtyä.”

”Hyvinvointialueen toiminnan vakiinnuttua siirtymävaiheen jälkeen mahdollisuudet toiminnan kehittämiseen ovat toivottavasti myös valtion rahoituksen puolesta olemassa”, Jormanainen kertoi. Someturvaa Kanta-Hämeen kunnista käyttävät Janakkala ja Tammela.

Maarit Lindberg (sd) jätti kokouksessa valtuustoaloitteen Peltosaaren yleisurheilukentän katsomon kattamiseksi. Suuremmissa kisoissa, kuten suomenmestaruuskilpailuissa on noudatettava Suomen Urheiluliiton mestaruuskilpailusääntöjä. Sääntöjen mukaan nuorten SM-kisoissa tulee olla 200 katettua istumapaikkaa. Vuonna 2021 Riihimäen Kisko järjesti 16-17-vuotiaiden SM-kilpailut Hyvinkäällä, kun olosuhteet eivät olleet kunnossa. Vuoden 2024 SM-kilpailut 19-22 -vuotiaille saadaan järjestää Peltosaaren kentällä, kun katsomo katetaan erityisin väliaikaisin ratkaisuin.

Kilpailuja kentällä järjestetään vuosittain 15-20.

Häme Games -kilpailu kokoaa vuosittain Suomen pikajuoksijahuippuja myötätuulikisoihin. Aloitteessa Maarit Lindberg korosti kentän moninaista käyttöä myös muiden seurojen ja lajien osalta. Kenttä palvelee lukuisia kuntalaisia. Koululaisille on erilaisia kilpailutapahtumia.


Demarikynällä kaupunginvaltuuston 3.10. kuulumiset kirjoitti Kari-Veli Lehtonen, kaupunginvaltuutettu (sd)