Vanhusten ulkoilutus huolestutti valtuutettuja

Demarikynästä,Etusivu

Riihimäen kaupunginvaltuuston toinen istunto ma 7.10. Uramon koulussa oli yksi kauden lyhyimmistä. Kotisohvilla riihimäkeläisillä oli mahdollisuus seurata istuntoa nettiin videoidusta lähetyksestä. Käytännön tekniikan hoitivat Hyrian mediapalvelujen toteuttajat. Opettaja Kari Hämäläisen johdolla 2. ja 3. vuosikurssin kymmenestä opiskelijasta oli osa välittämässä puheita ja tunnelmaa Youtuben kautta katsojille.

Avausasiana oli kuukausiraportti tammi-elokuu 2019. Ennusteen mukaan toimintamenot ja tulot olivat talousarvion mukaiset. Sosiaali- ja terveystoimialan menot ylittyvät 0,5 miljoonalla eurolla ja tulot 0,6 miljoonalla eurolla. Toimintakate oli 0.1 miljoonaa euroa talousarviota parempi. Hyvää Riihimäellä oli myös asukasmäärän kasvu 56:lla.

Toisena asiana oli Riihimäki-strategia 2030:n hankkeet ja päivityksen valmistelu. Uudet kärkihankkeet (#RakasRiksu, #RoboRiksu, #UusiRiksu ja #RipeäRiksu) valtuusto oli hyväksynyt jo 3.6.2019. Kaupungin visiota ja strategiaa oli sittemmin kirkastettu. Muotoiltu ja kirkastettu versio #RiiConnecting – tulevaisuus syntyy kohtaamisissa hyväksyttiin ehdotuksen mukaisena. Samoin hyväksyttiin Lidl 2 asemakaavaehdotus. Lidl Suomi ky:n aloitteesta tontin rakennusoikeutta vähennettiin 500 neliötä. Uudeksi määräksi tuli 3000.

Vanhuspalvelulain mukaisen suunnitelman päivittäminen herätti keskustelua. Eija Aittolan (kok) mukaan päivitys sisälsi selvityksiä sivukaupalla, mutta piti hakea, miten  ne käytännössä selvitetään. Kirsti Leskenmaa (sd) katsoi, että dementiasairauden sijasta pitää käyttää muistisairaus-nimeä. Hän toivoi saattohoidon kehittämistä ja valtuuston iltakoulussa käsittelyä. Hannele Saari (kd) toivoi myös lisää kehittämiskeinoja. Erja Hirviniemi (vas) sanoi sosiaali- ja terveyslautakunnan pj:na laittavansa toiveet korvan taakse. Leskenmaa piti tärkeänä saada vanhukset liikkumaan. Liikunta on ikäihmisille A ja O. Petri Mattila (sd) näki vanhuksien liikuntamahdollisuuksissa vakavia puutteita. Vangeille pitää lain mukaan järjestää päivittäin ulkoilua, mutta ei vanhuksille. He ovat rakentaneet Suomen, joten perusoikeutena olisi jo aika laittaa ulkoilutukset kuntoon ja lisätä myös suunnitelmaan.

Videokatsojat eivät jääkaappikäyntejä kovin paljon tarvineet, sillä varsinainen kokous oli lyhyt. Valtuusto jatkoi suljettua istontoa ilman päätöstentekoa tulevia suunnitelmia kuunnellen.


Valtuuston kokouksesta raportoi kaupunginvaltuutettu Kari-Veli Lehtonen (sd)